http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_vistaerea02.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-arq-escola-caselas-9080.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_axonometry.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-9028.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-9078.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-5001.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-4999.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-5062.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-9024.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-5009.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_ydmf-site-specific-eb-caselas-2019-8999.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_ydmf-site-specific-eb-caselas-2019-5090.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-0303.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_ydmf-site-specific-eb-caselas-2019-5024.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_xdmf-site-specific-eb-caselas-2019-5028.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_xdmf-site-specific-eb-caselas-2019-0301.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_xdmf-site-specific-eb-caselas-2019-5038.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-0293.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_dmf-site-specific-eb-caselas-2019-0310.jpg
http://www.sitespecific.pt/files/gimgs/40_original.jpg

CASELAS PRIMARY SCHOOL AND KINDERGARTEN
Lisbon, Portugal

2015-2019

client · Lisbon City Hall
project team . Filipa Crujo, Simão Botelho, Tânia Oliveira,

landscape architecture · Baldios Arquitectos Paisagistas
comunication . P-06 ATELIER
photos . Daniel Malhão

The project foreseen the rehabilitation and expansion of the existing school, including facilities such as a kindergarten and informal learning spaces. We decided to re-qualify only the original building, regaining its identity, and build most of the new spaces at the lower level of the plot. This allows keeping the school's volume framed in the surroundings, without disregarding the existing building, and, at the same time, creates an accessible roof in the extension of the porch, restoring the yard of the original typology. The new building acts as a link between the surroundings and the historic building, where patios and openings to the exterior create visual crossings and volumetric connections that reinforce the relationship with the neighbourhood and the pinewood.

The construction on the upper floor is very precise, with two buildings that surround the existing central building, connected only by their roof, which allows continuous circulation in a covered area throughout the school. To the west of the main entrance there are the library and administrative services and to the east the multipurpose room and support spaces. From these spaces you access the lower floor where new activity rooms extend to outdoor courtyards, allowing a strong relationship with the outside from all spaces, even the circulations.
Activities rooms and canteen have direct access to the outdoor playground at the lower level. Also on the lower floor, with an autonomous access, are displayed all the service areas supporting the canteen. The existing building centralizes the primary school teaching rooms, which now enjoy, as well as the multipurpose room, a larger playground on the upper floor, which combines activity areas and green spaces, as well as the kindergarten playground, on the lower floor.

The distribution trough the two floors and the existence of the patios on the lower floor creates the illusion of an extension confined to one floor, which follows the topography of the surroundings and allows the creation of generous and autonomous outdoor spaces with different characteristics.